piątek, 7 lutego 2014

Panna Cotta z pieczoną gruszką lub sosem malinowym

Jeden z moich ulubionych deserów. Jak większość przepisów, które proponuję jest bardzo prosty, szybki i pyszny. Niestety trzeba go na kilka godzin odłożyć do lodówki i to jedyny minus :)

Składniki:

400ml śmietanki kremówki
50g cukru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 - 1 laski wanilii
ok. 5 łyżek mleka



I teraz szybka akcja: żelatynę namaczamy w mleku w małej miseczce. Śmietankę wlewamy do garnuszka dodajemy wanilię (przekrajając wcześniej na pół i wyskrobując wnętrze) oraz cukier. Mieszamy aż zacznie się gotować. Wyłączamy gaz i wlewamy żelatynę z mlekiem.
To wszystko! Wystarczy przelać do salaterek włożyć do lodówki i najtrudniejszy moment: ok 5 godzin oczekiwania na deser...
Jeżeli chcemy, aby deser był mniej tłusty możemy zamiast części śmietanki dodać tą samą ilość mleka. Taki deser jest delikatniejszy i równie pyszny. maksymalna ilosć mleka jaką przetestowałam to 50% smietanki i 50% mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, ze tu wstąpiłaś/eś. Jeżeli masz ochotę napisz kilka słów :)