piątek, 1 listopada 2013

Tartaletki {szybka przekąska na ciepło}

Coś bardzo szybkiego z prawie dowolnymi składnikami. Warto mieć zawsze w zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, na jego bazie mozemy wyczarować mnóstwo pyszności i to zarówno na słodko jak i tych bardziej konkretnych.
Dzisiaj tartaletki.




Bazę robimy z jajek, śmietany , sera ricotta, startego żółtego sera. Jako dodatek najczęściej używam pomidorków, sera feta, oliwek i to zarówno czarnych jak i zielonych, można też dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, wszystko zależy od zawartości lodówki i tego co lubimy najbardziej.



Ciasto kroimy na kwadraty, wkłądamy do małych foremek do tartaletek. Podpiekamy 10 min w 200 st. Można wsypać fasolę, ja zaryzykowałam bez i nie było problemu.  wlewamy masę i dorzucamy to co lubimy.
Tym razem pieczemy 20 min w 160 st.
I przekąska gotowa.
Smacznego :)

2 komentarze:

Bardzo mi miło, ze tu wstąpiłaś/eś. Jeżeli masz ochotę napisz kilka słów :)